Világbajnoki ötödik hely Dohából

2023.05.11, 13:25 Judo
Pupp Rékának eddig nem volt szerencséje a VB-kkel. Ezt kijelenthetjük, annak tudatában, hogy évről évre mindig történt valami a világbajnokságot megelőzően, vagy a versenyen kapott extrém nehéz sorsolást. Most sem volt ez másként az idei Dohában megrendezett világesemény előtt, hiszen néhány héttel korábban Réka nagyon komoly térdszalag sérülést szenvedett Antalyában. Sokáig az is kérdéses volt, hogy vállalni tudja-e a megmérettetést. E tények ismeretében még értékesebb számunkra, hogy Réka nemcsak, hogy rajthoz állt a világbajnokságon, de egyenesen az elődöntőig menetelt.

A legjobb tizenhat közé jutásért azzal a belga Van Snickkel harcolt, akit a korábbi évek során nem tudott legyőzni, de idén egyszer már sikerült. Nagyon megijedtünk az elején, mert a belga judós az első megfogásból vazarit dobott és ezt kis híján megismételte az újabb összekapaszkodásnál. Szerencsére Réka ezt követően összeszedte magát és ő is vazarit ért el belső combdobásból, majd az aranypontban a harmadik intésig juttatta a belga judóst. Ezután egy igen gyors, megnyugtató fojtással győzte le az ausztrál kontinensbajnok Eastont és következhetett az olasz Giuffrida, akitől az olimpiai bronzmeccsen szenvedett verséget. Most végre sikerült visszavágni és hatalmas taktikai ütközetben végül passzivitás miatt leléptették nagynevű ellenfelünket. Ezzel Réka világbajnoki elődöntőbe jutott. Az elődöntőben ránk váró üzbég Keldiyorova az utóbbi időben kimagasló formát mutatott és most is nagyon erősen kezdett. Vazari vezetést szerzett karfeltolásból, és muszáj volt rohanni a kiegyenlítésért. Sajnos a hajrában ő tudott újra megvillanni, így Réka a bronzmérkőzésre készülhetett.

Habár a revánsok napja volt ez, a francia Buchardnak most nem sikerült visszavágni. Ő is pozitív mérleggel érkezett a találkozóra, és most tovább tudta növelni nyert meccsei számát. Pedig egyszer majdnem sikerült eldobni egy nagyon szép mozdulattal balra lábsöprésből. A vezetőbíró megítélte a vazarit a magyar judósnak, de a videozás után eltörölték. A francia olimpiai ezüstérmes néhány másodperccel a vége előtt egy vetődéses technikát alkalmazott és ezzel el is dőlt az érem sorsa.

Verséggel búcsúzni mindig fájó, de ha úgy közelítjük meg, hogy ezen a napon Pupp Réka világbajnoki ötödik helyezett lett a női 52 kilogrammos súlycsoportban, így már mindjárt nagyon büszkék lehetünk. Ezt a stabil versenyzést kívánjuk neki tovább erre az évre, hiszen néhány hónap múlva Mesterek Tornája, és ősszel felnőtt Európa bajnokság vár klasszisunkra.

Az immár paksi színekben harcoló 70 kilogrammos Gercsák Szabina a török Ogellel kezdett a legjobb 32 közé jutásért. Szép vazari belsőcombbal szerzett vezetést és egyből leszorította ellenfelét. Habár ebből még kiszabadult a török judós, de valamivel később karfeszítésből sikerült kopogtatni. Következett a sokszoros Grand Slam érmes német Butkereit, aki igen kellemetlen ellenfélnek ígérkezett. A várakozásoknak megfelelően nagy lendülettel vetették bele magukat a küzdelembe a versenyzők. A kiélezett csatából végül a német judós került ki győztesen és hosszas próbálkozás után végül leszorította Szabinát. Ezzel a legjobb 32 között búcsúzott versenyzőnk.

A világbajnokságot rövid pihenő követi, hogy aztán újra belevessék magukat a munkába legjobbjaink.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%