Judo bemutatkozás

A paksi cselgáncsosok híre messze földre elér, az itt zajló judoéletet világszínvonalon is good practice-ként, jó gyakorlatként emlegetik. A fiatalok oktatását az iskola tanterv, míg az idősebbek világversenyekre történő felkészülését a tapasztalat mellett az ütőképes csapat garantálja.

Olasz Gyula és Váradi János 1979-ben, Paks várossá válásának évében 50 iskolás gyermekkel indította el Paks cselgáncsszakosztályát, amely azóta már egy olimpiai bajnokot is adott Magyarországnak, megannyi jó versenyző mellett. 1982-ben Tuncsik József, Tuncsik József a sportág egyik nagyja is a paksi sportegyesületéhez került, és ez tovább népszerűsítette a sportágat a városban. Hangyási László 1987-ben került Paksra, 1989 óta tölti be vezetőedzői posztját.

1992-ben született meg a szakosztály legnagyobb sikere, amikor Kovács Antal a barcelonai olimpián aranyérmet szerzett a 95 kg-osok között. Ezt követte 1993-ban Anti világbajnoki aranya, majd 2005-ben Braun Ákos európabajnoki címe. És persze mindez idő alatt sok más, szép eredmény. 1993-ben Kovács trénere, Hangyási László mesteredzői címet kapott.

A paksi judo szakosztály jelenleg a város egyik legnépszerűbb szakosztálya, hiszen 150 igazolt versenyzővel dolgoznak itt az edzők. Ezen versenyzők némelyike paksi születésű (mint például Anti és Ákos is), mások fiatal korukban kerültek ide - mind itt váltak érett versenyzővé, ami tovább emeli a szakosztály ázsióját.

Az Atomerőmű SE judo szakosztályának sikereiben nagy szerepe van az utánpótlásnak. 1979-ben, a judo szakosztály megalapítói Olasz Gyula és Váradi János, illetve 1982-ben Tuncsik Józsefék egyértelműen meghatározták a célokat. Évtizedek óta a paksi Bezerédj Általános Iskola a paksi cselgáncs-utánpótlásnevelés egyik fellegvára. 1986-ra a judo szakosztály és az iskola kapcsolata odáig fejlődött, hogy a judo oktatás hivatalosan is bekerült az iskola testnevelési tantervébe. Ebben az iskolában ismerkedett meg a judo alapjaival a későbbi Atomerőműs cselgáncsozók közül Braun, Kanczler vagy éppen a három Till lány.

ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%