Pupp Réka Európa-bajnoki ötödik helyezett

2023.11.06, 08:26 Judo
Szokatlan időpontban, ezúttal az év vége felé közeledve rendezték a felnőtt Európa-bajnokságot, melynek a francia Montpellier városa adott otthont. Az Atomerőmű Sportegyesület két sportolója vett részt a megmérettetésen. Pupp Réka és Gercsák Szabina hosszú felkészülési és versenyidőszakot követően érkeztek a versenyre.

Réka az 52 kilogrammosok versenyében egészen a bronzérem kapujába jutott és végül nagy csatában ötödikként zárt. Kiemeltként kezdhette meg a küzdelmeket, így az első fordulóban győztes belga Ryheul-lal kezdett a legjobb nyolc közé jutásért. A mérkőzés az elejétől a végéig úgy alakult, ahogy terveztük, hiszen olimpiai-, és VB ötödik helyezettünk végig kézben tartva a mérkőzést egy vazari lábsöpréssel szerezte meg a győzelmet. Következett a súlycsoport egyik klasszisa az olasz Giuffrida, akit legutóbb a világbajnokságon intésekkel sikerült legyőzni. Ezúttal Rékát kezdték el inteni a bírók, sokak szerint túl korán és hiába próbált felzárkózni, ezúttal az olasz gyakran alibinek tűnő indításait látták eredményesnek a bírók és megkaptuk a harmadik intést is. A vigaszágon a kellemetlen stílusú azeri Mammadlijeva szintén nem jelentett gondot. A mérkőzés második szakaszában ugyancsak lábsöpréssel sikerült földre vinni és utána egyből jött egy kőkemény karfeszítés, amely azt jelentette, hogy a bronzmeccsre készülhetett a paksi kiválóság. Nem is akárki ellen. Az Európa-bajnoki címvédő, olimpiai bronzérmes brit Giles legyőzése árán lehetett volna meg a dobogó, de a sors most máshogy akarta. Pedig szépen indult a találkozó. Réka egy szemfüles belsőcombbal vazarit szerzett a meccs elején. Úgy gondoltuk, hogy nincs más feladat, mint megtartani az előnyt, azonban elég volt egy pillanatnyi kihagyás és Giles egy igen látványos hátsó gáncs kontra technikával ippont ért el. Ezzel maradt az Európa-bajnoki ötödik helyezés, amely azt mutatja, hogy továbbra is ott vagyunk az európai top-kategóriás judósok között. Réka az elmúlt két világversenyen és a World Masters-en is egyaránt éremért harcolhatott és annak ellenére, hogy nem szerzett érmet pazar teljesítményt nyújtott. Reméljük a jövő évben ezek a hiányzó nüánszok összeállnak és akkor semmi nem akadályozhatja meg az éremszerzésben.

Másnap Gercsák Szabina lépett tatamira a grúz Tchanturia ellen a legjobb 16 közé jutásért. Hasonló érzésünk volt, mint Réka négy közé jutásakor, hiszen Szabina kicsit túl korán kapott két intést, aminek hatására rohannia kellet, hogy ne legyen harmadik. Sajnos kisvártatva megérkezett a harmadik is, mert egy szőnyegszéli helyzetnél mindkét lábbal elhagyta a küzdőfelületet az ASE-s judós. E miatt a vereség miatt kényszerült korai búcsúra versenyzőnk.

Rövid pihenést követően folytatják az olimpiai felkészülést válogatottjaink és hamarosan több hetes japán edzőtáborozásra indulnak.

Fotó: eju.net


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%