Paksi ötös

2017.09.25, 20:28 Judo
2017. augusztus végén, szeptember elején a judo szerelmeseinek figyelme Magyarországra irányult, hiszen Budapesten került megrendezésre a judo világbajnokság.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) legnagyobb eseményén, a felnőtt világbajnokságon 120 ország több mint 700 judósa lépett tatamira. A 33. férfi és 22. női judo világbajnokságon hét napon át 14 súlycsoport egyéni küzdelmei mellett csapatversenyre is sor került a Papp László Budapest Sportarénában.

A világbajnokságon az első hat napon, hétfőtől szombatig egyéni küzdelmeket láthattak a judo szerelmesei, vasárnap pedig a vegyes csapatversenyt rendezték. Három tatamin folytak a küzdelmek, a magyarokat óriási üdvrivalgás övezte egy-egy mérkőzés előtt.

A magyar színeket az egyéni küzdelmekben tizennyolc judós képviselte, köztük négy paksi versenyző, Pupp Réka, Bor Barna, Cirjenics Miklós és Csoknyai László is tatamira lépett.

A második versenynapon Pupp Rékának szurkolhatott a közönség. Réka két kemény mérkőzés után búcsúzott a világbajnokságtól. A fiatal paksi reménység az első fordulóban bravúros győzelmet aratott az észak-koreai Grand Prix győztes Rim ellen egy vazarival. A második fordulóban nagyon szoros mérkőzésen a belga Van Snick olimpia és világbajnoki bronzérmes az utolsó pillanatokban ért el ippont Réka ellen.

A negyedik napon Csoknyai Lászlóért izgulhatott az Aréna közönsége. Csoki imponáló magabiztossággal jutott a legjobb 8 közé, hiszen az argentín és costa ricai ellenfelét karpréses leszorítással, cseh vetélytársát pedig vazarival győzte le. A negyedöntőben egy utolsó másodperces lábszár átforgatásból dobott vazarival a német Wieczerzak állította meg. A vigaszágon az üzbég Bobonov legyőzését követően a bronzért zajló csatában Laci sajnos nem bírt iráni ellenfelével, így az ötödik helyen fejezte be a 81 kg-osok versenyét.

A szombati napon két paksinak is szurkolhattak a kilátogatók.Az első fordulóban Cirjenics Miklós (-100 kg) hiába dobott hatalmas ippont a későbbi világbajnok japán Aaron Wolf ellen, az akciót leértékelték és mivel a japán fordított, Cirjenics helyezetlenül zárt a világbajnokságon. Bor Barna gyönyörű állás és földharc akciókkal jutott az elődöntőbe, hiszen puerto ricoi ellenfelét leléptették, román ellenfelén hatalmasat dobott és grúz riválisát válldobásokkal szórta meg, majd a mérkőzés végén le is szorította, sőt folytásfogásból kopogtatta. A legjobb négy között Barnát egy taktikai csata után ipponnal verte a brazil David Moura egy belső combdobással. A bronzért vívott csatában szintén brazil (Rafael Silva) ellenféllel kellett megküzdenie, ahol nagyon kevés hiányzott a győzelemhez. A Golden Scorban Barnát szabálytalan fogás miatt intették, ezzel a paksi klasszis az ötödik helyen végzett a hazai rendezésű világbajnokságon. Rajtuk kívül még Tóth Krisztián a KSI versenyzője szerzett egy ötödik helyet Magyarországnak.

A zárónapon a paksiak közül Cirjenics Miklós kapott helyet a magyar vegyes csapatban. Az első fordulóban imponáló fölénnyel legyőzte kazah riválisát, de a második mérkőzésen már nem bírt neves francia ellenfelével Cyrill Maret-vel szemben, mint ahogy a magyar csapat is 4-2 arányú vereséget szenvedett a későbbi bronzérmes francia válogatottól.

Minden paksi ragyogóan küzdött, és bizonyították, hogy maximálisan felkészültek erre a rangos eseményre, ezzel is öregbítve a paksi judo hírnevét. Méltán lehet büszke Hangyási mester a tanítványaira, hiszen vele együtt az ötös fogat világbajnoki ötödik helyezéseivel ötösre vizsgázott!

 

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%