Motiváltnak maradni

2020.06.15, 10:31 Judo
A nyár elejére, már majdnem az összes hazai judoklub megkezdte a benti edzéseket és örömmel értesültünk arról, hogy végre mindenki visszatérhetett a régi kerékvágásba. Azonban tényleg lehet régi kerékvágásról beszélni? Habár az edzések jellege ugyanolyan, mint a korlátozások előtt volt, a hétvégi versenyekre még sokat kell várni.

Az ASE judoszakosztályának sportolói is megküzdenek ezzel a nehézséggel és próbálnak új motivációt találni a mindennapi felkészülésük során. A fiatalabb generáció tagjainak most lehetőségük nyílik az övvizsgákra összpontosítani és az edzőtáborokban tudják átismételni eddigi tudásukat.

Mi a helyzet a két olimpiai kerettagunkkal? Pupp Réka és Cirjenics Miklós, hogy tudja megtalálni a kihívásokat az edzések során és hogyan tudják fenntartani lelkesedésüket, hiszen esetükben csak szeptember, október környékén kezdődhetnek először a megmérettetések.

Pupp Réka gondolatai a mindennapok kihívásairól:

"A motiváció fenntartása elég nehéz dolog, talán ez a legnehezebb része az egésznek. Szerencsések voltunk, hogy eljárhattunk edzeni a szigorú rendeletek mellet is, de csak erőnléti edzéseket végezni nem a legizgalmasabb dolog. A sportban vannak hullámok, nem mindig találunk motivációt egy-egy edzéshez/feladathoz, de talán ez ebben a helyzetben többször előfordult. Már látható távolságon belül volt az olimpia, de minden megváltozott. Az olimpia egy évvel később van, versenyek esetleg szeptembertől lesznek, nem lehetett judo munkát végezni 2,5 hónapig. Ezek mind olyan tényezők, amik elvehetik az ember kedvét. Igaz, hogy az olimpia egy évet csúszott, de a fő cél ez idő alatt is az, hogy amit most beleteszek munkát, azt azért csinálom, hogy jövőre talán még nagyobb eséllyel indulhassak az olimpián. Emellett pedig minden nap kell valami kis motivációt találni az adott napra. Az utóbbi időben a judo volt, hogy végre elkezdhettünk uchikomizni, dobálni. Máskor meg az, hogy a köredzést minél jobb idővel csináljam meg, vagy, hogy az evezőgépen minél több métert húzzak le, de volt rá példa, hogy "csak" láttam a fejlődést egy-egy feladatban. Szóval a motiváció fenntartása nem egyszerű dolog, minden napra kell találni valamit. Ehhez van is egy kedvenc mondásom: "A motiváció nem tart sokáig, de a fürdés sem. Ezért ajánlott minden nap megismételni!"

Cirjenics Miklós is megvívja a maga kis harcait a mindennapokban:

"A legnagyobb nehézséget a bizonytalanság jelenti, mivel minden képlékeny a versenyekkel kapcsolatban. A felkészülést is nehezíti a konkrét cél homályosodása, de vannak előnyei is számomra ennek az időszaknak. A kvalifikációt már sérülten kezdtem 2018-ban és folyamatosan versenyeznem kellett a vírust megelőző időszakban, hogy faragjak a hátrányomból, ami az olimpiai pontokat illeti. Most volt lehetőségem a sérüléseimet rendezni és egy kapkodástól mentes felkészülést elkezdeni. Mindig van hova fejlődni, ebbe kapaszkodom az edzések során, amíg nem közölnek konkrét versenyidőpontokat."

Kívánjuk, hogy nemcsak ők, de minden sportoló megtalálja e megváltozott körülmények között is a céljait és kitartóan eddzen, hogy elérje őket!

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%