Bor Barna ezüstérmet szerzett a cseljabinszki Európa-bajnokság zárónapján

2012.05.02, 07:29 Judo


A nehézsúlyú Bor Barna két Európa-bajnoki – no és egy világbajnoki – ezüstérem után a legfényesebb medálért indult harcba Cseljabinszkban. Az Atomerőmű SE judósa a sorsolásnál a tábla első helyére került, a huszonkét fős mezőnyben mégis „be kellett mérkőznie”, ráadásul egy igen kemény ellenfél, az orosz Volkov ellen.

A hazaiak kétszeres U23-as Eb-bronzérmes versenyzője korábbi három összecsapásukból egyet tudott megnyerni, tavaly a varsói világkupán. Volkov most is keményen megdolgoztatta a paksi judóst, de Bor Barna végül egy jukóval továbblépett a második körbe.

Ott aztán egy andorrai sportoló várt rá, ez a meccs jobb lett volna bemelegítésnek, Eric Risco ugyanis nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni, előbb vazarira dobta őt Bor Barna, majd nyomban le is szorította, ezzel bejutott a negyeddöntőbe.

A holland GP-ezüstérmes Luuk Verbij ellen (tavaly Abu-dzabiban ő nyerte a Bor Barna elleni nyolcaddöntőt) lényegesen küzdelmesebb meccset vártunk, ám a huszonöt éves magyar judós minden izgalomtól mentesítette a szurkolókat, olyan hirtelen eldöntötte a negyeddöntőt egy remek ütemben végrehajtott lábsöpréssel.

Bor Barna pályafutása során harmadszor jutott be az Európa-bajnoki elődöntőbe, ahol a litvánok világbajnoki bronzérmese, Marius Paskevicius volt az ellenfele. Az összecsapás előtti egymás elleni mérlegük felénk billent, három mérkőzésből kettőt Bor Barna nyert meg, de törleszteni is volt miért, hiszen a 2008-as lisszaboni Eb-n éppen a litván ütötte el őt a továbbjutástól.

Ezúttal nem volt erre esélye, Hangyási László tanítványa magabiztosan tartotta kézben a mérkőzést, és Paskevicius első figyelmetlenségét kihasználva ippont ért el ellene. A paksi óriás sorozatban harmadszor jutott be a fináléba, ahol az oroszok veterán klasszisa, a háromszoros világbajnok Alekszandr Mihajlin volt az ellenfele. Sajnos mindjárt a mérkőzés elején jól használt ki a rutinos orosz egy szőnyegszéli helyzetet, ippon lett a vége. Bor Barna sorozatban harmadszor állhatott fel az Európa-bajnoki dobogó második fokára, egyben megerősítette helyét az olimpiai judótorna kiemeltjei között.

 

Bor Barna (fehérben) harmadszor állhatott fel az Európa-bajnoki dobogó második fokára


A magyar válogatott tehát az előzetes várakozásoknak eleget téve, három éremmel zárta a cseljabinszki Európa-bajnokságot, Joó Abigél arany-, Bor Barna ezüst-, Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya) pedig bronzérmet szerzett, ezzel a magyar válogatott a házigazda Oroszország (5, 3, 1), továbbá Franciaország (2, 1, 3), Románia (2, 0, 0), Grúzia (1, 1, 2) és Izrael (1, 1, 2) mögött a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton.

A harmadik szombati indulónk, az olimpiáért harcoló Farkas Bálint nem járt sikerrel: a Honvéd-Kipex 100 kilogrammos judósa – aki kereszt- és oldalszalag szakadás után próbálta meg a londoni indulást kiharcolni – már az első mérkőzésén kikapott a lengyel Filektől, így helyezetlenül zárt. A hivatalos olimpiai kvalifikációs listát a jövő héten hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Judószövetség (IJF), sajnos valószínűsíthető, hogy a huszonöt esztendős judós kontinentális szabadkártyát sem kaphat.


MEGVAN CSOKNYAI LÁSZLÓ KVALIFIKÁCIÓJA!

Az Európa-bajnoksággal párhuzamosan rendeznek több kontinentális bajnokságot is, Ázsiában valamennyi rivális nekünk kedvező eredményt ért el (vagy nem ért el) a 81 kilogrammosok között, így Csoknyai László az olimpiai rangsor huszonkettedik helyezettjeként direkt kvalifikációt szerzett a londoni olimpiára!

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%