Pupp Réka junior Eb-bronzérmes!

2012.09.24, 19:33 Judo


 

Egy bronz és más semmi, így is össze lehetne foglalni a poreci junior Európa-bajnokság első napját, amelyen Pupp Réka mentette meg a magyar csapat becsületét.

 

Nem úgy sikerült a poreci Európa-bajnokság első napja a magyar junior válogatott számára, ahogyan azt várni lehetett. Azt tudtuk, hogy az érmekért nagyon meg kell küzdeni a rangos mezőnyben, de a 44 kilogrammosok között harmadik helyen végző Pupp Rékát leszámítva még a vigaszágat sem érte el senki.

Tíz magyar versenyző lépett tatamira a horvátországi kontinensviadal nyitónapján, de közülük csak Pupp Rékának nyúlt hosszúra a program. A kadetkorú paksi kiválóság esélyesnek számított a 44 kilogrammosok között, és nem okozott csalódást. Réka rögtön az első körben érdekelt volt, de a belga Evelyne Audienst hamar búcsúztatta. A nyolc között aztán egy régi ismerős, a magyar lányhoz hasonlóan csak 16 éves bolgár Damjanova következett, akivel Rékának már többször is meggyűlt a baja a kadetek között. A korosztályos Európa-bajnok bolgár ezúttal is túl nagy falat volt judokánk számára, viszont a vigaszágon még volt lehetősége a javításra. Réka pedig nem az a lány, aki az ilyen lehetőségeket ne használná ki: előbb a 18 éves török Kartal Nesrint, majd az Európa-bajnoki bronzérmes Diana Galukot verte jukóval, elérve ezzel a dobogó legalsó fokát. A versenyt egyébként a korábbi kadet világ- és Európa-bajnok orosz Irina Dolgova nyerte.

 

A többi súlycsoportban nem termett sok babér fiataljaink számára. A 48 kilogrammos lányok versenyében Kovács Kitti és Keller Bettina nem tudott meccset nyerni, ahogy az 52 kilósok között induló Tóth Patricia és Balogh Daniella sem. A fiúk között az 55 kilogrammos Bartha Ákos viszont győzelemmel kezdett, de szerencsétlenségére már a tizenhat között szembekerült a súlycsoport nagy esélyesével, a grúz Kelidzével. Kelidze végül ezüstérmet szerzett, Ákos viszont túl korán búcsúzott ahhoz, hogy a vigaszágra kerülhessen. A 60 kilósok között Petka Roland két meccset is nyert, de aztán a spanyol Garrigos megállította a tizenhat között. Ugyanebben a súlycsoportban Takács Márton az ország nélkül induló, de valójában koszovói Gjakova ellen szenvedett vereséget az első fordulóban. Végvári Martin és Hencz Norbert sem tudott meccset nyerni a 66 kilogrammosok között, ami a fiúk idei Európa Kupa-eredményei után csalósásnak mondható.

A legutóbbi szófiai Európa-bajnoki szereplést Pupp Réka érmével tehát már egészen biztosan túlszárnyalta a csapat, de vannak még esélyesek a keretben. Szombaton újabb hat súlycsoportban osztanak érmeket, a magyar csapat pedig 11 versenyzővel – többek között az U23-as Európa-bajnok Tóth Krisztiánnal – képviselteti magát.

Info: utanpotlassport.hu


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%