Egy tucat Grand Slam érem

2023.06.27, 13:05 Judo
A 44 ország 344 judósa állt rajthoz az Ulánbátorban megrendezett mongol Grand Slam-en, melynek helyezés pontjai már 100%-ban hozzájárultak az olimpiai ranglistához. Ennek megfelelően igen erős mezőny gyűlt össze az egyes súlycsoportokban.

A paksi küldöttséget Pupp Réka és Gercsák Szabina alkották, illetve Braun Ákos vezetőedző, aki női szövetségi kapitányként is közreműködött a versenyen.

Réka ismét nagyot villant, de Szabina is hatalmasat küzdött. 52 kilós klasszisunk erőnyerőként a legjobb nyolc közé jutásért kezdett a fiatal, kellemetlen stílusú portugál Siderot-val. Az első percek fogásharcát követően fokozatosan bontakozott ki Réka fölénye, és végül 45 másodperccel a meccs vége előtt megkapta a harmadik intését is a portugál judós, ezzel sikerült a negyeddöntőbe jutni.

A szintén fiatalnak számító még junior korú mongol Terbish kellemetlen ellenfélnek bizonyult. Egészen az aranypontig jutottak a küzdő felek, de végül sikerült megvillanni egy balra válldobás erejéig és ezzel a vazarival elődöntőbe jutott versenyzőnk. A francia Buchard a súlycsoport egyik elit judósa. Az Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes judós ezúttal is lehengerlő volt és habár Réka nagyon szépen bekezdett ellene, mégis a francia judós diadalmaskodott egy kaszáló gáncsdobással.

A bronzmeccsen a hazaiak buzdítását élvező mongol Lkhagvasuren nagy elánnal esett judósunknak. Szerencsére nemcsak sikerült visszaverni támadásait, de fokozatosan fölénybe kerekedett Réka. Végül az aranypontban megvillant egy szép belső combdobásra, mellyel vazarit szerzet és egyben immár tizenkettedik alkalommal léphetett Grand Slam dobogóra. Nagy tisztelet jár ezért a gyönyörű sorozatért, reméljük az olimpiáig kitart a lendület.

Másnap a 70 kilogrammosok között Gercsák Szabina próbált szerencsét. Mindjárt az első meccsén kifogta a súlycsoport egyik legkellemetlenebb judósát az ausztrál Coughlan személyében. Erősen kezdett az ellenfél, aminek intések lettek az eredményei számunkra és habár a harmadik shido passzivitásért sokak szerint jogtalan volt, mégis nagy tanulsága a meccsnek, hogy érdemes magas fordulaton kezdeni, mert gyorsan jönnek az intések.

Legjobbjaink a krakkói Európa Játékokon folytatják a versengést, ahol ezúttal vegyes csapatversenyben fognak szőnyegre lépni a magyar válogatott tagjaként.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%