Csoknyai bronzérmes a Hungária-kupán

2013.02.19, 09:46 Judo
 

 

Lényegesen jobban sikerült a Hungária-kupa második versenynapja a magyar judósok számára, négy versenyzőnk is érdekelt volt a délutáni, érmekért zajló programban. Közülük Csoknyai László a harmadik, Farkas Bálint az ötödik, ifj. Nagysolymosi Sándor és Kaszás András pedig a hetedik helyen végzett.

A 81 kilogrammosok között mind a négy magyar induló győzelemmel kezdett, sőt, Csoknyai László (Atomerőmű SE) és ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC) egészen a negyeddöntőig menetelt. A fiatal bajai Köller Milán erőnyerőként kezdett, majd a lengyel Blach ellen szép ipponnal nyert, s az ukrán Popovicsot is alaposan megszorongatta, ám vazaris hátrányát már nem tudta ledolgozni, így a legjobb tizenhat között búcsúzott.

A kétszeres U23-as Eb-ezüstérmes Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) bemérkőzőként a korábbi junior Eb-második moldovai Duminica elleni ipponnal „melegített”, majd az orosz Szemjonov ellen leszorítással nyert. A végállomás számára is a legjobb tizenhat között volt, a mongol Otgonbaatar ipponnal búcsúztatta.

A negyvennyolc fős mezőnyben ifj. Nagysolymosi Sándornak is mérkőznie kellett a harminckettő közé jutásért, de a német Münsterberg ellen az utolsó másodpercben elért ipponnal sikerült továbblépnie. A második körben a szlovák Benkoczky is kénytelen volt kapitulálni, őt egy látványos combdobással intézte el a kecskeméti versenyző. Ifjabb Nagysolymosi a harmadik fordulóban a lengyel Kubienec ellen is dobással kezdett, amiért legalább jukót kellett volna kapnia, mindez azonban már nem volt fontos, ellenfele ugyanis reflex-szerűen lábra fogott, ezért leléptették.

Következett a negyeddöntő, ahol az ukrán Dudcsik volt az ellenfél, őt korábban már kétszer is sikerült ifj. Nagysolymosi Sándornak legyőzni. A jó kezdés ezúttal is a magyar versenyzőé volt, már az első fél percben vazaris előnyt szerzett egy szép dobással. Csakhogy ez a jó kezdés a mi versenyzőnket vetette vissza, előbb lerántásért, majd kétszer is kilépésért intették, végül földharcban elveszítette az összecsapást. Nagysolymosi Sándor fia-tanítványa – aki valószínűleg pályafutása során utoljára indult a Hungária-kupán – a vigaszágon az osztrák Ott ellen kapott javítási lehetőséget. A meccs azonban az osztrák fiúé volt, dobott egyet jukóért és vazariért is, a magyar versenyzőt pedig kétszer is intették, nem maradt elég ereje fordítani. Ezzel ifj. Nagysolymosi Sándor a hetedik helyen végzett.

A londoni olimpián is induló Csoknyai László erőnyerő volt az első körben, a másodikban pedig erőtől duzzadó judóval verte meg az osztrák Zachart. A paksi fiú lendülete a harmadik fordulóban is kitartott, a holland van de Kamer ellen jukónyi előnyt szerzett, amit parázs csatában meg is őrzött a meccs végéig. A negyeddöntőben a japán Kavakami ellen is Csoknyai szerzett vezetést, leszorítását tíz másodpercig tudta tartani, ezért egy jukót kapott. A folytatásban azonban Kavakami felül kerekedett és ipponnal nyert. Csoknyai László is a vigaszágra került, ahol az ukrán Popoviccsal kellett megmérkőznie.

A vigaszági döntő nagy csatát hozott, méghozzá magyar győzelemmel: Hangyási László tanítványa egy jukóval szerzett vezetést és ezt – az erejével elkészülő ukrán ellen – meg is tudta őrizni a mérkőzés végéig. A bronzmérkőzésen egy másik ukrán – a korábban Nagysolymosit legyőző – Dudcsik volt az ellenfél. A szőke ukrán nagy vehemenciával kezdett, s az első percekben aktívabbnak is tűnt, egy páros intés után Csoknyai intésével előnybe is került. Szerencsére a hajrában nem díjazta a bíró, hogy Dudcsik igyekszik ráülni az eredményre, ezért őt is intették.

Következhetett a hosszabbítás, ezúttal a „bronzpontért”. Mindkét judós nagyon igyekezett, indított a magyar és az ukrán is, ám végül Dudcsik hibázott, lerántásáért intést kapott, ami Csoknyai László győzelmét jelentette.

„Olyan ez az érem számomra, mintha egy álmom beteljesült volna. Kis gyerekként mindig néztem a Hungária-kupákat, ahogy a klubtársaim közül Kovács Anti vagy Braun Ákos nyerte az érmeket, és most nekem is sikerült. Nagyon boldog vagyok! – kezdte nyilatkozatát Csoknyai László, aki egy harci sérüléssel is „gazdagabb” lett, a bal szeme fölött felrepedt a bőre. – Nagyon stresszes volt a reggelem, egy kicsit nyomasztott az is, hogy jó eredményt várt tőlem a közönség, ugyanakkor rengeteg energiát adott a buzdításuk, enélkül nem bírtam volna végig…”

A 90 kilogrammosok között két fiatal, az egyaránt junior-világbajnoki bronzérmes Tóth Krisztián (KSI SE) és Vér Gábor (Honvéd-Kipex) jó szereplésében reménykedtünk, ám közülük ezúttal csak Tóth tudott egy meccset nyerni, Krisztián a harmadik fordulóban a másfél fejjel magasabb szerb Kukolj ellen nem tudott érvényesülni – míg Vér Gábort az ukrán Nabali ipponnal búcsúztatta.

A 100 kilogrammosoknál két honvédos, Kaszás András és a TFSE színeit képviselő Farkas Bálint menetelt. Toncs Péter tanítványai erőnyerőként kezdtek, majd Kaszás András intésekkel a koreai Sin, ipponnal a portugál Fonseca skalpját is begyűjtött, míg Farkas Bálint a szerb Jurisics ellen ipponnal nyert, a brit Awiti-Alcarazt pedig lábfogásért leléptették ellene.

A negyeddöntő egyiküknek sem sikerült, bár Kaszás András dicséretesen helytállt a japán Kobajasi ellen, s csak intésekkel veszített, Farkas Bálint pedig ipponnal maradt alul a francia Le Normand ellen. A sorsolás úgy hozta, hogy a vigaszágon éppen egymás ellen lépett tatamira a két magyar judós, a párharcot leszorítással a rutinosabb Farkas Bálint nyerte, aki így éremért küzdhetett, Kaszás András pedig a hetedik helyen végzett. 

A bronzcsatában az egész nap remekül teljesítő brazil kontinensbajnok Nunest kellett volna legyőzni, ez sajnos most nem sikerült, ipponnal Nunes nyert, Farkas Bálint az ötödik helyen végzett.

Info: Judoinfo


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%