Tisztes helytállás

2016.08.18, 11:47 Judo
Három paksi dzsúdós is kikivívta az indulás jogát a Riói Olimpián, ám a végelszámolásnál nem számoltak az ASE-sokkal. Bor Barnának sikerült egyszer győztesként lejönnie a szőnyegről, Csoknyai László és Cirjenics Miklós ezúttal győzelem nélkül maradt, ám az olimpiára vezető úton többször megmutatták, hogy helyük van a legjobbak között.  

 

Csoknyai László (81kg) kezdte elsőként az Atomerőmű SE versenyzői közül a riói szereplést. Csoki első ellenfele a regnáló világbajnok japán Nagasze Takanori volt, aki egy yukoval legyőzte őt, így sajnos az első fordulóban búcsúzni kényszerült a második olimpiáján szereplő 26 éves sportoló.

Cirjenics Miklós a 100 kg-os súlycsoportban a német Karl-Richard Frey ellen lépett tatamira, szinte végig dominálta a német elleni mérkőzést, akinek bőven elfért volna egy intés is a passzivitása okán. A meccs végül ráadásba torkollott, ahol a világbajnoki ezüstérmes Frey tudott előbb érvényes akciót vezetni, így végül aranyponttal ő nyerte meg a mérkőzést. Mikit minden dicséret megilleti, első olimpiáján vett részt, ahol sokkal esélyesebb ellenfele csak szerencsével kerekedett fölé.

Végül harmadik judokánk, Bor Barna is bemutatkozott a +100 kg-osok között, ellenfele a világranglista tizedik helyét elfoglaló tunéziai Faicel Dzsaballah volt. Barna egy leszorításból szerzett ipponnal kerekedett a tunéziai fölé, és jutott be a második fordulóba, a legjobb 16 közé. Itt egy kubai rivális, Alex Garcia Mendoza várt rá. Versenyzőnk mindent megtett, végig dominálta a mérkőzést a meglehetősen passzív kubai ellen, ám a vezetőbíró az addig pont nélküli mérkőzés vége előtt 15 másodperccel megintette Barnát. Az őszinte döbbenet látszott minden érintett arcán, ez egyáltalán nem volt benne a mérkőzésben. Ezzel sajnos Barna számára is befejeződött az olimpia, neki sem jött össze a pontszerzés.

Szégyenkezni azonban egyik versenyzőnknek sincs oka, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy méltóképpen képviseljék Magyarországot és a klubjukat.