Off-road túra a Mecsekben

2020.07.20, 08:09 Judo
A Dél-Dunántúl legmagasabb pontját vette célba az elmúlt pénteken a paksi diák- és serdülő judósok egy fanatikus csoportja, Braun Ákos vezetésével.

Egyszer már el kellett halasztani a Mecsek-túrát az esős idő miatt és most is úgy tűnt, hogy egész nap szakadó esőben kell teljesíteni a kitűzött célt. A mikrobusznyi legénységgel tartott Pupp Réka olimpiai kerettagunk is, és végig elöl menetelve mutatott példát az ifjoncoknak. A kiinduló állomás Váralján volt, ahonnan kijelölt túraútvonalon közelítették meg a Zengő 682 méteres csúcsát a paksiak.

A szakadó esőben végig töretlenül haladtak előre, néhol csúszva-mászva, fülig sárosan. Mégis fantasztikus hangulatban mentek a csúcs felé és többen nemcsak, hogy életük legkalandosabb túrájának aposztrofálták az eseményt, de egyöntetűen megállapították, hogy sokkal kevesebb élmény és nevetés lett volna egy "átlagos", esőmentes kiránduláson. Ezen a Zengő-túrán az elemekkel is meg kellett harcolni és a sárdagasztás során nemcsak az állóképességükre volt szükségük a fiataloknak, hanem sokszor a judóban megszerzett esés - és gurulás jártasságukat is tudták használni a meredek hegyoldalakon.

A káprázatos túra útvonal megfelelő elosztásban tartalmazott, hegyes-völgyes, meredekebb és lankásabb terepeket. Fizikailag megerőltető volt ugyan, mégis kipirosodott arccal és mosolyogva teljesítették a gyerekek az oda - vissza 20 kilométeres távot. A csúcsra érve, a kilátó toronyba felmászva boldogan csodálhatta volna meg a lélegzetelállító kilátást a csapat, de mivel az esős idő miatt felhőbe burkolózott a táj, így csak néhány méterre lehetett ellátni. Ez a kis csalódás nem szegte kedvét a judósoknak, és ugyanolyan elánnal ereszkedtek lefelé és tették meg a második tíz kilométert is, mint az odavezető úton.

A hétórás túra végére tetőtől-talpig sárosan, fáradtan, mégis egy hatalmas élménnyel gazdagabban szállhattak be az autóba, a száraz váltóruha felvétele után a sportolók. A nap végére még egy kellemes közös szaunázás is belefért, hogy sikerüljön a kissé átfagyott, az off-road túra során beállt izmokat kilazítani.

Gratulálunk a harcosoknak, ismét bebizonyították, hogy nincsenek cukorból!